П`ятниця, 2024-04-19, 8:56 AM
Вітаю Вас Гість | RSS

Червоноцвітська ЗОШ I-II ступенів

Категорії розділу
Новини [180]
Наше опитування
Який найулюбленіший предмет у школі?
Всього відповідей: 173
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Каталог статей

Головна » Статті » Новини

Всеукраїнська конференція: "Державтворчі процеси в Україні" м. Черкаси

«Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться й живе», - ці слова Василя Симоненка стали головним епіграфом проведення конференції, адже ключовими її завданнями є здобуття учасниками знань про історичні події і факти, політичних, військових і духовних діячів державотворення на землях сучасної України, пошук шляхів подолання теперішніх проблем щодо зміцнення Української державності.
Відкриваючи урочисту частину конференції, Олександра Фігура, директор ЧОЦТКЕУМ ЧОР, відзначила згуртованість пошуковців всієї України, які з’їхалися з різних областей.
Перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль відзначив важливість роботи пошуковців у світлі незаангажованого переосмислення та вивчення української державності: «У ці роки для нас з’явилася можливість вивчати ті сторінки історії, ті постаті державотворчих процесів, які протягом багатьох років подавалися по-іншому. Сила української нації полягає у тому, що ми розуміємо, що живемо на своїй Богом даній землі».
- Переконаний, що історія повторюється: нас можна завоювати територіально, але неможливо скорити духовно. Ми маємо право на свою державу, - наголосив Віталій Володимирович.
Заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Оксана Сімушіна, вітаючи учасників конференції і, зокрема, гостей Черкащини, висловила сподівання, що, відвідавши землю Богдана і Тараса, вони будуть приїжджати сюди знову, адже тут завжди знайдуть друзів, однодумців, патріотів України, з якими буде цікаво обмінятися новими знаннями, досвідом дослідницько-пошукової роботи.
Запрошені поважні гості Наталія Савченко, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Дмитро Омельченко, член Правління Національної спілки краєзнавців України, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, приєдналися до привітань на адресу учасників конференції та побажали їм плідної роботи.
Яскравим акордом урочистості стали виступи юних дарувань Черкащини.
У рамках пленарного засідання з темою „Місце та роль краєзнавчих конференцій в системі краєзнавчо-дослідницької роботи навчальних закладів України. Завдання Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді „Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття” виступив заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, член Правління Національної спілки краєзнавців України Дмитро Омельченко. Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор історичних наук Сергій Корновенко розповів про роль Середнього Подніпров’я в українському державотворенні. Заступник директора з наукової роботи Навчально-наукового інституту історії і філософії ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, кандидат історичних наук, доцент Вікторія Кірєєва визначила суспільно-політичну активність українського селянства в контексті революції 1917-1921 років. „Українці в ХІХ столітті: еліта і народ» - за такою тематикою виступив професор кафедри історії України ЧНУ ім. Б. Хмельницького, доктор історичних наук Юрій Присяжнюк.
На секційних засіданнях юні пошуковці обговорили державотворчі процеси на території сучасної України, особливості боротьби українців проти поневолення і національно-визвольні рухи. 
Хмельницьку область на конференції гідно представили учні Шепетівського району, які після заочного етапу конкурсного відбору робіт вибороли право захищати і свої роботи, і честь Хмельниччини, Риб’янцева Ніна, учениця 8 класу Червоноцвітської ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Сібагатов С.С.) і Басюк Олександр, учень 10 класу Судилківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник: Болюх І. В) в секції «Історичні постаті в процесі державотворення на українських землях» -, за що отримали дипломи.
«На Черкащині дивовижні краєвиди, привітні люди. Неодмінно розповім батькам та друзям наскільки тут було цікаво. Коли ходили чигиринськими стежками, то ніби поринали в ті часи, уявляли ті історичні постаті», - діляться враженнями наші учні. 
Були й інші секції, такі як «Культура як духовна складова пошуку шляхів самоідентифікації українського народу, становлення та розвитку державності на українських землях: зміст, форми та засоби духовної і матеріальної культури».
Розважальною частиною першого дня проведення конференції стала екскурсія пам’ятними місцями обласного центру.
У продовження другого дня знайомства з Черкащиною учасники І Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття» відвідали колиску незламного козацького духу, столицю України середини XVII століття - Чигирин.
Дорогою до славного міста краєзнавці поринули у пізнавальну розповідь про Черкаську землю завідувача туристсько-краєзнавчим відділом Черкаської районної станції юних техніків Анатолія Журила. Учасники конференції мали нагоду зробити фото на пам’ять біля адміністративного кордону з Чигиринщиною.
У „Резиденції Богдана Хмельницького” в Національному історико-культурному заповіднику „Чигирин” за участю заступника директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, члена Правління Національної спілки краєзнавців України Дмитра Омельченка та директора Черкаського обласного Центру туризму, краєзнавства і екскурсії учнівської молоді Черкаської обласної ради Олександри Фігури відбулося урочисте нагородження учасників конференції.
У музеї Б. Хмельницького краєзнавці поглибили свої знання про життєвий шлях українського військового, політичного та державного діяча, Гетьмана Війська Запорізького, очільника Гетьманату. Тематика екскурсії також охоплювала визвольну боротьбу українського народу за незалежність, історичні віхи державотворення. Автентичні експонати та копії зразків козацького одягу, зброї, обмундирування занурили пошуковців у далекі, хоча такі важливі часи становлення Української держави, національного духу. Особливе зацікавлення в екскурсантів викликали портрети гетьманів пензля Данила Нарбута.
У Чигиринському міському парку „Замкова гора” мандрівники вшанували славну пам’ять Богдана Хмельницького покладанням квітів.

 

Категорія: Новини | Додав: cvit (2016-03-31)
Переглядів: 301 | Рейтинг: 5.0/9
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Погода
Погода в Україні Погода в Україні
Корисні сайти
Освітній портал

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz